ISPM 15

In de wereldstandaard ISPM 15 zijn maatregelen vastgelegd om te garanderen dat levend ongedierte zich niet via houten verpakkingen verspreiden. Hout dat gebruikt wordt voor de vervaardiging van houten verpakkingen en stuwhout dient voor internationaal transport behandeld en gemarkeerd te worden. 

077-398 8176 Een pallet aan informatie...

Algemeen

In de wereldstandaard ISPM 15 zijn maatregelen vastgelegd om te garanderen dat levend ongedierte zich niet via houten verpakkingen verspreiden. Hout dat gebruikt wordt voor de vervaardiging van houten verpakkingen en stuwhout, dient voor internationaal transport behandeld en gemarkeerd te worden.

ISPM 15 geeft onder meer aan welke producten behandeld dienen te worden, de methoden die hier voor zijn toegestaan, en de wijze waarop de markeringen op deze producten dient te worden aangebracht. Inkopers en gebruikers van houten verpakkingen worden met ISPM 15 probleemloos wereldwijd transport gegarandeerd.

Zendingen met hout conform ISPM 15 hebben geen fytosanitair certificaat of plantenpaspoort nodig.

Houten verpakkingen die zijn voorzien van het merkteken, bieden de garantie dat ze voldoen aan de eisen conform ISPM 15. Een apart behandel- of ander certificaat behoeft dan ook niet te worden verstrekt door de producent / reparateur / behandelaar / handelaar.

In Nederland zijn deze internationale eisen omgezet en verwerkt in het Handboek SMHV.

Per 1 januari 2012 zijn de volgende eisen van toepassing zijn:
• de letters ‘DB’ (Debarked) zijn in het merkteken vervallen;
• voor los hout/stuwhout dient de letter ‘D’ (Dunnage) buiten het merkteken te zijn toegevoegd;
• het merkteken dient voorzien te zijn van een kaderrand. Binnen het kaderrand worden het IPPC-logo en de code-componenten van elkaar gescheiden door middel van een verticale lijn;
• de ISO-landencode dient van het unieke 3-cijferig registratienummer van de geregistreerde onderneming te worden gescheiden middels een koppelteken.

A) De letters 'DB' als teken dat de houten verpakking ontschorst is ("Debarked") zijn vervallen. Het is wel verplicht om voor producten en stuwhout ontschorst hout te gebruiken.

Onder D

    NL     ISO landcode (NL)
    000    3-cijferig registratienummer van behandelaar
    HT     behandelingswijze: Heat Treatment (HT)

B) Los hout wordt voorzien van een merkteken waarbij de letter 'D' ter aanduiding van stuwhout ("Dunnage") buiten het merkteken wordt toegevoegd. Dit merkteken komt dus op los hout d.w.z. op hout waar nog een product van gemaakt kan worden. Hieronder staat een voorbeeld van een merkteken met toevoeging 'D'.

Overzicht ISPM 15

De letter D wordt toegevoegd buiten het merkteken en heeft dezelfde grootte als de letters die geplaatst zijn binnen het merkteken.

Bij stuwhout is het van belang dat ook bij het inkorten van hout de markering nog zichtbaar is (bijvoorbeeld door markering over de hele lengte of additionele markering op een zichtbare plaats).

Meer informatie over het merkteken treft u aan in het Handboek SMHV (hoofdstuk 2.9 en bijlage 2) te vinden onder "Eisen nationaal". 

 

Welke landen hanteren eisen conform ISPM-15?

Voor een overzicht van de landen waarvoor deze norm geldt kunt u hier klikken.

Meer informatie hierover vindt u op www.smhv.nl (eisen internationaal)

 

Pallethandel Kortebos kan er desgewenst voor zorgen dat de nieuwe pallets aan de ISPM 15 norm voldoen.

Forwart internetbureau Sitemap